1780: 4e Engelse oorlog

De aanleiding

Aan het eind van de 17e eeuw groeide de concurrentie en de rivaliteit tussen Engeland en de Republiek. Engeland werd steeds dominanter op zee en Londen werd door kooplieden als nieuwe operatiebasis gebruikt. De economie van Engeland steeg, terwijl de economische groei van de Republiek juist daalde. Dit zorgde ervoor dat er jaloezie ontstond in Nederland. Toen de  Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog uitbrak, verklaarde Frankrijk  de oorlog aan Engeland. De Republiek zei dat ze neutraal was. Maar toen Engeland de Amerikaanse ambassadeur Henry Laurens oppakte, kwamen ze er achter dat Amsterdam een geheim verdrag had met de Amerikaanse rebellen. Op 20 december 1780 verklaarde Engeland de Republiek de oorlog.

Verloop van de oorlog en het einde van de VOC

Ondanks dat de Nederlandse vloot stukken kleiner was dan de Engelse, hebben de Nederlanders een kleine overwinning bij de slag bij de Doggersbank. De oorlog eindigt uiteindelijk in 783 met de Vrede van Parijs ( Ofwel: de Vrede van Versailles ). Nederland verloor het specerijenmonopolie en moest  Negapatnam in India afstaan aan de Engelsen. De Engelsen kregen recht op de vrije vaart door de Molukken en door Oost-Indië. De oorlog heeft Nederland niet alleen monopolierecht gekost, het heeft Nederland ook nog in grote schulden van meer dan 200 miljoen euro gebracht.

De VOC kon deze schulden niet betalen en de Heren Zeventien moesten in 1781 uitstel van betaling vragen aan de Staten-Generaal. Dit werd geaccepteerd. Een jaar later zijn deze schulden nog steeds niet afbetaald. Je kunt de vierde Engelse oorlog de genade klap voor de ondergang van de VOC noemen.

Door 219 miljoen gulden schulden en het feit dat de Engelsen de zee beheersten, zorgde ervoor dat de VOC niet verder kon gaan. Na twee succesvolle eeuwen ging de Compagnie op 31 december 1799 definitief ten onder.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s