Britste concurrentie

In het begin van de VOC was de concurrentie van de Britten nog niet zo groot. Pas toen in  1661 Karel de Tweede de oude privileges van de Engelse Oost-Indische Compagnie terug gaf werd Engeland weer een serieuze concurrent voor VOC. Deze privileges hielden in: rechtsprekende bevoegdheden, het recht een leger te onderhouden en het recht van oorlog en vrede.

Toen in 1708 de Engelse Oost-Indische Compagnie en de Engelse compagnie samenvoegden tot de United Company of Merchants of Engeland trading to the East Indies steeg de concurrentie enorm. Omdat de thee uit China belangrijker werd en meer winst opleverde, steeg het kapitaal van de Engelsen. Doordat Engeland veel verdiende inverteerde ze veel in de bouw van hun boten en materialen. Dat zorgde ervoor dat ze een sterke vloot kregen.

Een goede vloot was erg handig voor de handel. Als je goede schepen had duurde de reisduur duurde korter en kon er meer vervoerd worden. De goede Engelse vloot heeft Engeland enorm geholpen om de 4e Engelse oorlog van de Republiek te winnen (zie paragraaf: De 4e Engelse oorlog). Nederland had namelijk helemaal niet de behoefte om hun vloot te ‘upgraden’, ze vonden de boten die ze gebruikten wel prima. Dit zorgde ervoor dat Nederland een enorme achterstand kreeg ten opzichte van de Engelse Compagnie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s