Kapitaal gebrek

Een andere oorzaak van de ondergang van de VOC is het kapitaal gebrek.
Toen in augustus 1602 het mogelijk werd om aandelen te kopen van de VOC, waren de mensen niet meteen heel enthousiast, pas in de laatste week van augustus begonnen de inschrijvingen goed op gang te komen. De aandeelhouders maakte de eerste jaren maar weinig winst, dat kwam vooral doordat het veel had gekost om de vloot de eerste paar keren op weg te krijgen en ze kwamen maar met weinig producten terug. Pas in de loop van de zeventiende eeuw werd er echt winst gemaakt en werd de VOC een populaire belegging. Dat veranderde in de achttiende eeuw…

Mede door de corruptie werd er steeds minder winst gemaakt, dat zorgde ervoor dat minder mensen gingen beleggen. Vanaf de achttiende eeuw ging het kapitaal achteruit. Dit kwam onder andere omdat de kosten die het met zich meebracht om de VOC draaiende te houden, alsmaar bleven stijgen. Vooral in Azië liepen de kosten hoog op. Daardoor moest de VOC veel geld lenen, in 1780 had de VOC wel 14 miljoen euro geleend. Daar tegenover stond slechts 6,5 miljoen aandelen.

Het instorten van het kapitaal werd vooral veroorzaakt door de Britse concurrentie en de kosten die het met zich mee nam om de VOC draaiende te houden, maar daar schrijf ik de volgende twee kopjes meer over.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s