Organisatie duurder

De VOC was een heel groot bedrijf, dat goed bestuurd en georganiseerd moest worden. De VOC werd bestuurd door de Heren Zeventien. Het besturen van de VOC was erg lastig, omdat het bestuur in twee delen was verdeeld: Er was een bestuurlijk gedeelte dat gevestigd was in de Republiek en een gedeelte dat gevestigd was in de Aziatische delen. Doordat er zo’n grote afstand was tussen twee delen van de organisatie, was het heel moeilijk om dingen te bespreken. Je kon in die tijd namelijk niet even een mailtje sturen. Het communiceren ging heel moeilijk.

Het afstandsverschil was ook erg lastig bij bijvoorbeeld oorlogen. Er zat namelijk 30 maanden tussen een aanvraag en het ontvangen van de toestemming van de Heren Zeventien. Dus wanneer ze in Azië vroegen om meer soldaten, duurden het erg lang tot die soldaten er ook echt waren. Het was lastig voor de Heren Zeventien om beslissingen te maken over dingen waar de situatie misschien wel heel anders was geworden in de 30 maanden die de verslaggevers er over deden om de Republiek te bereiken.

De VOC werd steeds groter en belangrijker en probleem was dat het bestuur niet in staat was om de organisatie aan te passen aan de nieuwe situaties. De VOC had meer dan 25000 werknemers en was een dure organisatie geworden. In het bestuur zaten mensen met weinig commerciële ervaring en ze waren niet goed op de hoogte van de situatie in Indië.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s