Samenvatting & conclusie

Samenvatting

Op twaalf maart 1602 werd de Verenigd Oost-Indische Compagnie (VOC) opgericht om de concurrentie tussen de kooplieden te verminderen in Nederland. Het doel was om een succesvolle en winstgevende organisatie te maken. Het was het begin van de wereldwijde oriëntatie van Nederland en van een periode van grote economische en culturele bloei.

De VOC heeft voor bijna twee eeuwen lang een grote invloed gehad op de economie van Nederland. Wat hierbij hielp was de uitermate gunstige ligging van Nederland, en de goede handelstechniek die de beurzen en pakhuizen van Nederland bezaten. Nederland was voor een eeuw lang het welvarendste land ter wereld (de Gouden Eeuw). Door de VOC daalde het werkloosheidcijfer sterk en dit was nog een pluspunt van hen. Ze zijn ten onder gegaan door verschillende factoren: het bestuur verwelkte (werd steeds slechter), alle oorlogen (vooral de Engelse oorlog), de leningen die opeens torenhoog waren en de kosten die het bestuur/de VOC maakten. Corruptie en concurrentie maakten dus de doodslag op de VOC. Het is pijnlijk dat het wel beroemde VOC zo op de start van de 19e eeuw aan zijn einde is gekomen.

Conclusie 

Alhoewel de mensen in Nederland het erg jammer vonden dat de VOC ten onder ging, is het het wel beter geweest voor Indonesië. Er valt niet één oorzaak van de ondergang van de VOC aan te wijzen. Het een combinatie van verschillende oorzaken is. In mijn bronnen heb ik ook alle oorzaken wel een keer als hoofdoorzaak horen noemen. Ik heb door alle bonnen te lezen de indruk gekregen dat alle oorzaken invloed hebben op elkaar. Daarom heb ik in een reactieschema de verschillende oorzaken neergezet, waarvan ik denk dat die invloed hebben op elkaar.knipseeeeeeeel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s