Wat er overbleef

De VOC bracht met zijn handel op het Oosten een rijkdom aan nieuwe grondstoffen en goederen naar Nederland en stimuleerde zo een periode van economische bloei. Amsterdam vormde binnen het bestuur van de VOC veruit de grootste investeerder, en werd daarmee ook de grootste deler in de winst. Het werd de grootste haven voor de VOC vaart en het ontwikkelde zich gedurende de 17e eeuw tot een groots economisch centrum. Vanuit dit economisch uitblink punt ontwikkelde zich in Amsterdam ook de Amsterdamse effectenbeurs en de wisselbank. Het kreeg met deze instituties een Europa-wijde functie als financieel centrum.
Uit deze grote groei van Amsterdam kwam ook een duidelijke bevolkingstoename voort, waarbij Amsterdam met 700% groeide. Het gevolg hiervan was dat Amsterdam uitgebreid werd en de grachtengordels tot stand kwamen (waar Amsterdam vandaag de dag nog om bekend staat). Deze uitbreiding trok ook weer grote aantallen arbeiders aan. Door deze buitenlandse invloeden en verschillende culturen werd Amsterdam een groot multicultureel centrum.

In meerdere musea wordt de VOC genoemd; een van de meest welbekende in Nederland, Amsterdam is toch zeker Het Scheepvaartmuseum. Het Scheepvaartmuseum heeft een VOC schip die geheel toegankelijk is. In 1985 begon de bouw van dit exacte kopie van een VOC schip. Ruim 400 vrijwilligers werkten mee. Het schip ligt aangemeerd bij Het Scheepvaartmuseum sinds 1991. De naam is ‘Amsterdam’. Het Scheepvaartmuseum gaat echter niet alleen over de VOC maar over het hele scheepvaart-historie van Nederland.
Verder zijn er losse voorwerpen/bezittingen gevonden van VOC schepen/beheerders/gerelateerde, die liggen verspreid over verschillende musea.

Scheepvaartmuseum

Scheepvaartmuseum

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s